Clubshow 2018

VO Joosten 96 pnt.

De Oud Hollandse Kapucijnen op de clubshow 2018.

De clubshow was ook dit jaar weer ondergebracht op de fraaie Gelderlandshow te Wijchen, tevens de NBS Bondsshow.

Het fraaie aantal van exact 100 Kapucijnen was bij elkaar gebracht en alle topfokkers waren aanwezig, iets wat goed te zien was aan de gemiddeld enorm hoge kwaliteit van het ingezonden materiaal. De laatste 9 dieren in de kleurslagen geelzilver geband en zwart en rood getijgerd werden gekeurd door Gerhard Kelderman en voor mij was het een waar genoegen om de overige dieren van een beoordeling te voorzien.

In WIT waren 10 Kapucijnen ingezonden en de grote man daar was Jürgen Wimmer met liefst 3 x 96 punten. Wimmer heeft deze kleurslag op een enorm hoog niveau weten te fokken en het was jammer dat zijn jonge witte doffer van de Duitse clubshow er niet meer bij kon zijn, het beestje is gesneuveld door de “jonge duivenziekte” . Ik heb die doffer op die show voorzien van 97 punten, dat was voor mij de mooiste witte die ik ooit gezien heb.

Maar ook zijn witten op de Gelderlandshow waren van wereldniveau. Geweldig in stand , hals en beenlengte en voorzien van compacte structuren. Slechts kleinigheden verhinderden het hoogste predicaat.

Zwart gemonnikt wordt steeds geliefder en ook de kwaliteit benadert steeds meer het niveau van de gelen en roden. Een aantal vakkundige fokkers is middels het inkruisen van topdieren in rood- en geelgemonnikt in een paar jaar tijd enorm veel opgeschoten.Liefst 7 x 96 op 20 dieren is een genot om aan te zien en de fokkers Wullenweber en Lamers verdeelden de pot, Ferdie won met 5-2 voor wat betreft het aantal 96ers. De oude duivin van Wullenweber is een echte kanjer, ietsje langere benen en het plaatje is compleet. Aan hals- en beenlengte schort het bij de dieren van Ferdie Lamers dus niet, hier soms een wat meer open kraag zoals bij de duivin van Willi Wullenweber. Al met al een collectie  in zwart zoals nooit eerder vertoond.

Rood gemonnikt met 19 inzendingen en hier 4 x 96 en 1 x 97. Deze kleurslag lijkt het terrein van Rob Joosten te zijn. De oude rode doffer met 97 punten was van hem en is voor mij een absolute schoonheid, een echt heel complete doffer. Het kleine wensje was een iets grotere structuur in verhouding tot het lichaam en dat was ook de reden dat deze kanjer het voor de beste Kapucijn op het einde moest afleggen tegen de winnende gele, maar nogmaals, een echte schoonheid. Ook Ferdie Lamers wist in dit geweld nog 1 x 96 te scoren.

Zoals vaker was geel gemonnikt de grootste inzending, dit keer met 28 stuks en hier zit werkelijk de wereldtop in de Oud Hollandse Kapucijnen.2 x 97 en 7 x 96 spreekt boekdelen en, zoals ook wel vaker , waren het Jan Haas , Rob Joosten en Ferdie Lamers die de pot verdeelden, dit keer met echt geweldige duiven. Een jonge doffer van Ferdie benaderde het ideaal een heel eind en werd dan ook verdiend de beste Kapucijn van allemaal en bracht en passant ook weer de Schoonenberg Memorial mee naar Puiflijk. Maar ook de jonge duivin van Jan met 97 komt een heel eind en werd derde van de in totaal 100 Kapucijnen. Grootste taak van de Kapucijnenclub is om al dat mooie materiaal wat meer te verspreiden over de andere leden, maar wat een niveau………..

Een bijproduct van de fok van zwart gemonnikt en het inkruisen van geel gemonnikt is de dun gemonnikte en ook hier scoorde Ferdie Lamers maar weer eens 96 punten met een machtige jonge duivin, geweldig in body en borstdiepte.

De blauw zwart geband gemonnikten hadden 5 exemplaren in de kooien moeten brengen, maar Piet Wouterse had zijn duiven ziek en zodoende bleef alleen de doffer van Rob Joosten over, maar die was dan wel weer goed voor 96 punten…. Een prachtige blauwe, de schildkleur graag nog wat egaler.

Slechts 2 blauwzilver gemonnikten met fraaie types, maar wat langer in benen gewenst, beiden van Rob Joosten met 95 punten.

5 stuks in roodzilver geband met een oude duivin met 96 punten van Rob Joosten, ook de oude doffer met 95 punten van Bas Oskam was een mooie rasvertegenwoordiger. In het algemeen hier wat betere kleuren en wat langere benen gewenst.

7 stuks in geelzilver geband en hier wist Geert Kwakkel de pot te winnen met een jonge duivin die 96 punten scoorde.

Er waren twee getijgerden, eentje in zwart en eentje in rood en beiden waren volgens de keurmeester goed voor 96 punten. Beiden een mooie kleur en tekening, de oude zwarte doffer met wat meer body.

De jonge rode doffer was een plaatje in veel opzichten, in geheel iets meer mannelijke uitstraling zou hem nog mooier hebben gemaakt. De zwarte was van Wijnand van Rooijen en de rode van Martin Treffers

Al met al denk ik dat dit de kwalitatief beste collectie Kapucijnen was die ik ooit heb gezien. Werkelijk excellente kwaliteit in meerdere kleurslagen die qua niveau steeds dichter naar de gelen toekruipen.

Mannen, chapeau !!!

Angeren, 12-8-2019
John Hartman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.