Clubshow 2016

Gelderlandshow te Wijchen

De Gelderlandshow  timmert de laatste jaren heel flink aan de weg en is inmiddels niet meer weg te denken als sierduivenshow in Nederland.

Waar in 2015 nog zo’n 1100 duiven waren te bewonderen werd nu het streefgetal van 1300 ruimschoots overschreden. Dit alles in een ruime en goed verlichte hal die niet te warm was voor onze duiven, kortom, aan alle randvoorwaarden voor een fijne clubshow van onze Kapucijnen was voldaan.

Kwam nog bij dat ook dit jaar weer de Schoonenberg memorial prijzen waren te winnen. Nadat Rob Joosten deze fraaie prijs een aantal jaren geleden als eerste wist binnen te halen en vorig jaar Ferdie Lamers met een machtige gele Kapucijn, was het nu weer de vraag wie de derde gelukkige zou zijn.

Deze prijzen zijn echt heel fraaie wandborden en zijn ter beschikking gesteld door Remco de Wit, iets waarvoor we Remco natuurlijk bijzonder dankbaar zijn.

Wij kunnen u nu al vast verklappen dat ook in 2017 deze memorial weer op de Gelderlandshow plaats zal gaan vinden.

Na wat pressie vanuit het bestuur was er toch een mooie collectie Kapucijnen bij elkaar gebracht, 94 stuks en daar had ik als keurmeester een hele kluif aan. Voorafgaand aan dit verslag kan ik al vast stellen dat nergens ter wereld ooit een kwalitatief hogere collectie Kapucijnen in de kooien is gebracht, het gemiddelde lag enorm hoog en de toppers waren om van te kwijlen.

Wit  zal wel nooit echt populair worden in Nederland, hier twee heel aardige exemplaren van René Snijders met hier en daar wat wensjes. Deze kleurslag hebben ze bij onze Oosterburen beslist nog beter, zowel kwalitatief als kwantitatief. Jammer dat Harrie Arbeider er mee heeft moeten stoppen.

Zwart gemonnikt  was een bijzonder aangename verrassing voor mij. Een 5 tal fokkers  bracht er 18 in de kooien  en waar er in het verleden wel eens echte “dweilen” bij zaten was dat nu beslist niet het geval. De hele punten harmonica kon bijna los worden getrokken, op de 97 punten na. Maar dat laatste is slechts een kwestie van tijd als ik de 3 echte toppers in deze kleurslag eens goed bekeek. Ferdie Lamers bracht een kanjer in de oude doffers in de kooien met 96 punten  en was daarmee de duidelijke winnaar in de oude doffers. Bij de jonge doffers viel er echt wat te genieten en wist Jan Kuster liefst 2 x 96 in de kooien te brengen. Alle drie de dieren met 96 lieten een fraai type zien, veel strekkend vermogen, een gegeven dat doet denken dat het probleem van de eeuwig in elkaar gedoken zwarten achter de rug is. Klasse mannen !! Nog een wat rijkere structuur en hier en daar een wat betere kleur en ze zijn “af”!!

Blauw zwart geband gemonnikt , 6 stuks van Harrie Lardinois en Rob Joosten, diverse dieren met echt krachtige en brede types, de spichtige smalle diertjes die wij vroeger zagen zijn voltooid verleden tijd. Wat vakkundig kruisen met top kleurslagen al niet te weeg kan brengen. Een jonge doffer van Rob voerde de ranglijst aan met 96 punten, nooit eerder zo’n blauwe gezien !! Nog ietsje langer in de hals  en…. Je weet wel.

Rood gemonnikt was met 20 stuks vertegenwoordigd en hier waren het , zoals vaker, Rob Joosten en Ferdie Lamers die elkaar in sportieve zin het leven zuur maakten. Ferdie won 3 van de 4 klassen, maar er werd 6 x 96 punten uitgedeeld en daarvan hadden ze er beiden 3.

In deze kleurslag kun je als keurmeester echt op elke slak zout leggen, de een nog een fractie langer in de hals, de ander nog een fractie vaster in stand en weer een ander nog een fractie intensiever in de kleur. Kortom , het was genieten geblazen. Waarom hier geen 97 punten ?? De oude duivin van Ferdie was de beste rode en ik besloot pas op het einde de winnende dieren te voorzien van 97 punten, de “echte U” en toen heb ik haar naast mijn twee favoriete gele gezet en dan blijkt dat, als zoveel vaker, de rode net nog een fractie minder rijk was in de nekvulling en structuur. Denk dat dit kleurgebonden is.

Geel Gemonnikt

Deze kleurslag was met 27 stuks het beste vertegenwoordigd en hier zat de “creme de la crème”  in de kapucijnenwereld.

Drie oude doffers waar het weer op echte details aankwam, de nummer 1 met 96 was weer voor  Ferdie Lamers, een dier dat zich geweldig strekt en staat als een huis, de nummer 2 van Jan Haas was met 96 nauwelijks minder en was misschien nog wel rijker in structuur, maar net weer wat losser in de vulling, maar nog steeds een duif “om te stelen” .

Bij de oude duivinnen misschien wel het mooiste “setje “van de hele show. Ferdie Lamers met de 1, 3 en 5 en Rob Joosten met de 2 en 4. De nummer een kreeg een dik verdiende 97 punten en is in potentie wellicht de beste kapucijn van dit moment. Een dier met een geweldig lichaam en een in verhouding enorme structuur, super hoog aangezet, prachtige veerstructuur en toch een prima kleur en staan als een huis. Wensje ?  Ja, op deze show was zij aan één kant van de vulling niet helemaal optimaal. De nummer 2, 3 en 4 scoorden ook allemaal 96 punten en daar bepaalden weer de kleinste details de verschillen. De nummer twee van Rob Joosten bijvoorbeeld was ietsje bleker geel dan de nummer 1.

Ook bij de jonge doffers  weer heftige strijd en dit keer was het Rob Joosten met 1e 96 en Jan Haas met 2e 96. Beiden doffers met heel veel potentie en waardige vertegenwoordigers van hun ras, Prachtige types, vaste stand en veel lengte in de hals en benen.

De strijd werd bij de jonge duivinnen weer wat verder opgevoerd en hier was het Jan Haas die er met de vlag vandoor ging om maar eens in stratego termen te spreken.  Zijn sublieme duivin scoorde , voor de tweede maal binnen een maand, 97 punten en is gewoon een puntgave Kapucijn, supervaste stand, prachtig gevormde structuur, geweldige kleur en uitmonstering, een echte klasbak.

Ferdie Lamers weer met een 2e 96 en Jan met een 3e 96 lieten Rob Joosten hier in het stof bijten. Bij zijn dieren was met name de wat bleke kleur een struikelpunt, wellicht het gevolg van kruisen met geelzilvers.

Voor de Schoonenberg memorial ging het tussen de oude duivin van Ferdie en de jonge duivin van Jan. Het kwartje viel dit keer ten gunste van de duivin van Jan op grond van het feit dat deze wel compleet was in de structuur en omdat het een jong dier was. Maar het had net zo goed andersom kunnen zijn. Jan, van harte met jouw geweldige “come back “!!!

Blauwzilver donker geband gemonnikt, 2 stuks, beiden van Rob Joosten  en dat de gang er nu echt in zit bewees de jonge duivin met 96 punten.

Vijf stuks in roodzilver geband gemonnikt waren er van 3 verschillende inzenders en dat zijn inmiddels echte Kapucijnen geworden met veel body en een prima stand. Rob’s oude duivin won met 96. De grootste wens was een wat rijkere structuur.

Geelzilver geband gemonnikt , dit keer 7 stuks, maar wel van 5 verschillende inzenders, Vaak fraaie kleuren, maar met name wensen in vastheid in de structuur. De absolute uitblinkster was een oude duivin met 97 punten van Rob Joosten. Een heel complete Kapucijn in alle opzichten met een prima uitmonstering. Qua rijkheid in structuur moest zij het echter afleggen tegen de beide gelen.

Zwart getijgerd gemonnikt  slechts twee stuks die met name veel vaster in de nekvulling moesten.

Tot slot een voor mij toch wel aangename verrassing en wel Schimmels in blauw en blauwzilver, een kleurslag die mij bij dit ras bijzonder aanspreekt. Dieren met mooie brede koppen, prima kleur en de oude doffer wist het zelfs tot 96 punten te schoppen. Wensen met name in de vastheid van de stand en stevigheid van de structuur. Alle dieren van Harrie Lardinois. Mag ik van hieruit Harrie een tip geven ?  Ga aan het einde van het seizoen naar een van de topfokkers in rood en geel en haal daar een paar echte topdieren. Kruis deze in met de blauwe en blauwzilverschimmels. In de F1 kunnen dan maar zo roodzilverschimmels  en geelzilverschimmels geboren worden, is ook erg attractief  en erg goed bruikbaar om de blauw- en blauwzilverschimmels nog verder op te krikken.

Al met al een collectie waarop club en fokkers bijzonder trots kunnen zijn, heb er met volle teugen van genoten !!!!

Wijchen,
23-2-2017
John Hartman

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.