1e Rasgebonden Europashow

De 1e Rasgebonden Europashow voor Oud Hollandse Kapucijnen in het weekend van 8 t/m 10 december 2017 in Neukirchen-Vluyn (D) was een groot succes en daarmee zeker voor herhaling vatbaar.

Het initiatief voor deze show is genomen door de Nederlandse Oud Hollandse Kapucijnenclub in nauwe samenwerking met de Duitse Oud Hollandse Kapucijnenclub. De vereniging RGZV Neukirchen-Vluyn trad op als gastheer zodat we van hun verenigingsgebouw gebruik mochten maken.

Met name Peter Waczynski en Edmund Halfmann, maar ook het complete Team stonden garant voor een onvergetelijk weekend voor de fokkers en hun duiven. Een bijzonder dankwoord aan de Fa. Havens, in het bijzonder mevrouw Nina Wolters, voor het sponseren van het voer is zeker op zijn plaats.

Om een Europashow te kunnen organiseren moeten fokkers uit drie landen actief deelnemen. Aan deze voorwaarde van de EE werd als volgt voldaan: van de 27 inzenders waren er 13 afkomstig uit Duitsland, 7 uit Nederland,3 uit Frankrijk en 1 uit België.

Samen zorgden zei voor een inzending van 302 Kapucijnen, helaas waren als gevolg van de Jongen duivenziekte een aantal dieren absent gemeld.

Vrijwel alle kooien konden ongetopt worden opgesteld, zodat de acht gecontracteerde keurmeesters hun keuring onder vrijwel optimale omstandigheden konden uitvoeren.

De keuring werd verzorgd door N. Jarchow (Obmann), R. Kaesler, H. Bergmann, M. Treffers, J. Verdeuzeldonk, R. Arbeider, S. Schmidt en N. Trösken. Tijdens de keuring was er voor de aanwezige fokkers en hun dames op de zaterdagochtend een bezichtiging georganiseerd bij Landgard (Duitslands grootste Bloemen- en plantenhandel).

Dan nu naar de duiven: (De Catalogus vindt u hier)

De rij werd geopend door 12 witten, Wat opvalt is dat deze kleurslag momenteel de aansluiting met de toetskleuren mist. Losse en erg fijne veren zijn verantwoordelijk voor het verschil. Jürgen Wimmer bracht de topper in de kooi met 96 Punten.

Vervolgens 27 zwarten, de meesten met goede types, mooie structuren en prima stand, echter ook een aantal dieren met losse nekvullingen en dan niet als gevolg van ruiverschijnselen. De topdieren werden getoond door Nico Trösken met 97 en Wilhelm Wüllenweber met 2x 96 punten.

Maar liefst 18 dunnen van 2 fokkers. Mooie Kapucijnen met vaste veren, prima stand en goed van oogkleur. De kleuren konden nog wel wat gelijkmatiger zijn. Leo Englert is hier de grote man met 1x 97 en 2x 96 punten.

‘top’overleg in voorbereiding op de 1e Rasgebonden Europashow
Kooi 88 Robert Bottin (F) 97 punten. 1-0 Europa Champion

Met 33 dieren was de kleurslag rood prima vertegenwoordigd. Veel prachtige types met prima stand, maar ook mooie ogen en randen. Er waren slechts enkele dieren ingezonden welke totaal niet aan de norm voldeden. Hier een spannende aangelegenheid tussen 2 fokkers met als resultaat voor Rob Joosten 1x 97 en 2x 96 punten en voor Robert Bottin 1x 97 en 1x 96 punten.

Kooi 153 Rob Joosten (NL) 97 punten 0-1 Grand EE-Champion

In Geel, de toetskleur, waren 34 dieren ingezonden, opvallend was wel dat de onderlinge kwaliteitsverschillen erg groot waren. De beste collectie was wederom te vinden in de oude gele duivinnen. Allen met vaste structuren, vaste standen, warme kleuren, fraaie ogen en randen. Maar er waren ook enkele dieren met zeer harige veren ingezonden, in een kwaliteit zoals we ze allang niet meer gezien hebben. De topdieren waren afkomstig van meerdere fokkers: Rob Joosten 2x 97 en 1x 96 punten, Jan Haas 1x 97 en 1x 96 punten, Wilhelm Wüllenweber 1x 96 punten, Robert Bottin 1x 96 punten en ook Gerald Klarwein 1x 96 punten.

Kooi 173 Rob Joosten (NL) 97 punten Zilveren Europa Medaille

6 Rood- & 8 geelzilvers. Er waren er slecht enkele dieren ingezonden waarbij het verschil in kwaliteit erg groot was. De beste dieren waren van Rob Joosten met 1x 96 punten op roodzilver en 1x 97 punten op een geelzilver.

In blauw zwartgeband 22 dieren, de laatste jaren is het steeds dezelfde fokker welke hier de boventoon voert, om zijn dieren te herkennen heb je geen catalogus nodig. Enkel dieren waren erg los in de structuur, maar wel al goed van type. Deze fokker heeft nog wat hulp nodig om de juiste dieren in te kruizen. Gerald Klarwein showde de beste met 96 punten.

28 blauwzilvers, met veel dezelfde problemen als bij de blauwen al lagen de predicaten wel wat hoger. De beste dieren showden; Rob Joosten 1x 97 punten en Gerald Klarwein met 2x 96 punten

Maar liefst 31 zwarttijgers is een mooie collectie, bovendien van goede kwaliteit. Enkele dieren waren wat te lang van type of te los in structuur. Maar verder veel dieren met prima types, Ook bij deze collectie stak een fokker erboven uit. Siggi Häusler scoorde 1x 97 en 3 96 punten, verder nog 1x 96 punten voor Nico Trösken.

22 Roodtijgers, ook hier nauwelijks uitvallers, een klasse collectie met prima tijgering, mooie types en vaste stand. Slecht 1 dier werd vanwege te veel schimmelveren teruggezet, terwijl een tweede te weinig tekening vertoonde. Werner Beele showde de beste met 96 punten.

11 Geeltijgers, ook hier dieren met een prima tijgertekening, oogkleur, oogranden, vaste stand en mooie structuren. Holger Entzel showde de beste met 97 punten, Frits Bergman schopte het tot 96 punten.

Zelfs de 2 Duntijgers, konden qua niveau goed meekomen met de overige tijgervarianten, aandachtspuntje is wel dat ook hier de kleur egaal moet zijn. Ernst Glaser liet ook hier 96 punten noteren.

Tenslotte 2 Kapucijnen in Indigo geband. Al hadden ze voor de niet kenner nog veel weg van blauw met rode banden.

K.279 Werner Beele (D) 96 pkt. Europa Champion

Europa-Champion & Gouden medaille:

Zwart – Nico Trösken

Rood – Robert Bottin (doffers) en Rob Joosten (duivinnen)

Geel – Rob Joosten (doffers & duivinnen)

Blauw zwartgeband – Gerald Klarwein

Blauwzilver – Rob Joosten

Zwarttijger – Siegfried Häusler

Roodtijger -Werner Beele.

Zilveren Europa Medaille:

Wit – Jurgen Wimmer,

Zwart – Wilhelm Wüllenweber,

Dun – Leo Englert,

Geel – & Roodzilver – Rob Joosten

Geeltijger – Holger Entzel

AOC-Klasse Duntijger – Ernst Glaser

Europa-Meister: (man oud / vrouw oud / man jong / vrouw jong)

Geel – Rob Joosten
Zwarttijger – Siegfried Häusler

Grand EE-Champion:

Rob Joosten

Onze Europese kampioenen

Vanaf deze plek nogmaals een bedankje aan het Team van RGZV Neukirchen-Vluyn en onze keurmeesters.
Onze conclusie over deze show, daar absolute topdieren in concurrentie aanwezig zodat er echt een goede vergelijking kon worden gemaakt

S. Häusler u. W. Wüllenweber

(Vertaling R. Joosten)

Foto’s: Martin Treffers

Vz. NBS NL Thom Laming (l), Europa Champion Werner Beele (r)
Vz. .NBS NL Thom Laming (l) Europa-Meister Siegfried Häusler (m) en Rob Joosten (r)

Nog enkele toppers, prachtig in beeld gebracht door Bennie Janse.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.