Op onze clubshow die dit jaar was ondergebracht bij de Keistadshow konden we weer een mooi aantal van 76 Oud Hollandse Kapucijnen bewonderen. Toch misten we nog een aantal leden die om uiteenlopende redenen niet hebben deelgenomen en had het aantal veel hoger kunnen zijn.
Een aantal dingen die me opgevallen zijn:
Opmerkelijk dat de kwaliteit in de jonge rood gemonnikte erg tegenviel, geen toename van kwaliteit en zelfs wat teruglopen hiervan in deze kleurslag bij de jonge dieren. Iets wat in ingezonden aantal rood- en geelgemonnikte op de clubdag ook was opgevallen. Daar zagen we duidelijk een verschuiving naar de zwart gemonnikte kleurslag in aantal en kwaliteit. Dat is voor deze kleurslag natuurlijk een prima ontwikkeling maar blijkbaar heeft rood- en geel gemonnikt hieronder te lijden. Ook slechts 3 jonge geel gemonnikte duivinnen, terwijl dit traditioneel met de geel gemonnikte oude duivinnen de grootste klasse op onze shows was.
In zwart gemonnikt een duidelijke toename van kwaliteit in de breedte wat we ook vorig jaar al een beetje konden waarnemen. Mooi om te zien dat meerdere fokkers mooie dieren in de kooien weten te brengen, wetende dat er nog meer fokkers zijn die met deze kleurslag op de goede weg zijn beloofd dit veel goeds voor de toekomst.
Ik heb er op de beoordelingskaarten bewust niet de aandacht op gevestigd omdat ik dan geen redelijke punten meer kon verwantwoorden, maar veel dieren hadden te kampen met meer of mindere mate zogenaamde medebewoners (kleine veermijt en schachtluis). Er waren duiven van verschillende fokkers mee behept. Er zijn voldoende middelen voorhanden om hier tijdig wat aan te doen, let hier als fokker dan ook op met name in de zomerperiode en de periode voorafgaande aan de shows.
Ook het conditioneren blijft voor sommige fokkers een uitdaging, pas er vooral op dat je hierin niet doorslaat met kale plekken tot gevolg. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
Dan de keuring, te beginnen met de kleurslag zwart gemonnikt. De eerste zwart gemonnikte, een oude doffer van Ferdi Lamers kon direct 96 punten genoteerd zien. Twee stuks oude duivinnen van Harrie Lardinois en Jan Kuster, in dezelfde volgorde met 96 en 95 punten bekroond. Bij de jonge zwart gemonnikte sprongen zowel de jonge doffer als duivin van Ferdi Lamers eruit. De jonge doffer 96 punten en de jonge duivin 97 punten. Laatst genoemde een mooie strakke duivin met een volle en vaste nekvulling. Geweldig mooi type en een vaste horizontale stand.
De laatste slagpen was nog niet eens helemaal volgroeid wat de kwaliteit die deze duivin liet zien nog eens onderstreept.
Uiteindelijk werd deze duivin de beste van mijn keuring en mocht ook nog eens het hoogste podium beklimmen als beste duif van de show.
Van harte proficiat Ferdi.
Dit was al het tweede jaar op rij dat er een Oud Hollandse Kapucijn de beste van de show is geworden bij de Keistadshow, prachtige reclame voor het ras en onze club.
In blauw zwartgeband maar liefst 3 inzenders, dat hebben we ook lang niet meer gezien. De mooiste met 96 punten een oude doffer van Rob Joosten, maar ook de andere inzenders lieten zich niet onbetuigd. Prima types en brede nekvullingen. Aan de vaste nekvulling moet nog worden gewerkt evenals de uitmonstering (kleur, ogen en oogranden).
Bij de rood gemonnikte oude doffers werd de strijd geleverd tussen Rob Joosten en Ferdi Lamers. Mooie duiven die op kleine ‘tekortkomingen’ terug gezet werden. Nr. 1, 2 en 3 in deze klasse kwamen van het hok van Rob.
Een eenzame oude duivin in rood van Rob Joosten was ook een plaatje en dat werd beloond met 96 punten.
Bij de jonge rode doffers een mooi exemplaar van Roel van Reenen met 96 punten. Dit dier viel op door een vaste horizontale stand gecombineerd met een lange hals en dito benen, samen met prima strekken van de hals. Tekortkomingen in de oograndkleur en ogen zorgden ervoor dat ik uiteindelijk toch voor een jonge geel gemonnikte doffer heb gekozen als beste jonge doffer van mijn keuring.
Ook bij de jonge rode duivinnen was de beste voor Roel van Reenen met 95 punten. De laatste in de rij een zeer verdienstelijke jonge rode duivin van Jan Haas met een prachtige structuur en super brede en vaste nekvulling. Helaas eindigde ze als tweede in deze klasse vanwege wensen in de gewenste horizontale stand.
Een trio oude geel gemonnikte doffers opende de rij bij de immer populaire gele kleurslag. Hier als beste een doffer van Ferdi Lamers met 96 punten.
Kwalitatief geweld bij de oude geel gemonnikte duivinnen. Direct de eerste in de rij mocht 97 punten genoteerd zien. Een duivin van Jan Haas die uitblinkt in structuur kwaliteiten en een vaste horizontale stand. Misschien een heel klein wensje als het gaat om de lengte in de benen, maar 97 punten zijn er geen 100.
Ook verdienstelijke duivinnen van Lamers en Joosten in deze klasse. Nr. 2 en 3, beide met 96 punten kwamen van het hok van Rob Joosten.
Jonge gele doffers, waarbij de nummers 1, 2 en 3 keurig verdeeld waren over 3 fokkers. Als beste in deze klasse een doffer van Rob Joosten, mooie korte doffer met prima structuur kwaliteiten. Nog wat meer body zou niet misstaan. Nr. 2 was van nestor van de club Jan de Wit en als derde een doffer van Ferdi Lamers.
Slechts 3 jonge gele duivinnen, opmerkelijk weinig. Een mooie jonge duivin van Jan Haas was in deze klasse de beste met 96 punten. Een heel mooi type en dito structuur. Een wat harige veerkwaliteit verhinderde meer.
Een eenzame dun gemonnikte duivin van Ferdi Lamers met beslist kwaliteiten als
het gaat om borstbreedte en structuur maar liet het helaas ontzettend zitten in het strekken van de hals.
Bij de blauwzilver donkergebande Kapucijnen van Rob Joosten moet nog flink geknutseld worden aan de uitmonstering. Maar body, stand en een mooie vaste nekvulling zijn al dik voor elkaar. Beste werd hier een oude duivin met 96 punten.
In roodzilvergeband een oude doffer en duivin, we hebben er wel eens meer op onze shows gezien. Stagneert een beetje in deze kleurslag helaas.
Bij de geelzilvers een mooie oude en jonge duivin, beide met 96 punten waarbij me de jonge duivin erg aansprak. Een mooie vaste stand, veel body en een prima vaste nekvulling.
2 zwartgetijgerde uit het hok van Harrie Lardinois met resp. 93 en 94 punten.
Blijkbaar enige verwarring bij de organisatie over de blauwschimmels en blauwzilverschimmels omtrent de benaming en de klasse waarin ze thuis horen. Gezien het feit dat ze nog niet erkend zijn hadden deze dus in de AOC klasse ingedeeld moeten zijn en zijn ze ook door mij als zodanig beoordeeld.
De door Harrie Lardinois ingeschreven schimmels waren vrij uniform, brede borstpartijen, brede nekvulling en een vaste horizontale stand. Helaas lieten ze het vrijwel allemaal zitten in het strekken van de hals, een belangrijke eigenschap van een Kapucijn. De laatste duivin was wat beter op dit punt en behaalde 96 punten.
Met genoegen gekeurd en op het moment van het schrijven van dit verslag (zaterdagavond na de show), kijk ik uit naar de aankomende rasgebonden Europashow in Neukirchen-Vluyn waar een prachtig aantal van 302 Oud Hollandse Kapucijnen uit 4 landen zijn ingeschreven.
Sportgroet,
Martin Treffers