Themadag 2023 Heerde

Op zaterdag 18 februari 2023 was daar weer onze jaarlijkse themadag. Een tiental Oud Hollandse Kapucijnfokkers waren hiervoor naar “de Spikke” in Heerde gekomen.

Een themadag waar o.a. hulp bij het samenstellen van fokparen op het programma stond. Frits en Geert hadden hiervoor enkele koppels duiven meegenomen. Verder geen vaste agenda, maar spontane items waarover we met elkaar van gedachten wisselden. Rob opende met de perikelen over het exposeren van onze duiven in het buitenland. De aangescherpte regelgeving en de toch behoorlijke kosten die daar aan verbonden zijn wanneer je een mandje duiven tentoon wil stellen.

Rob bestede middels de power-point presentatie ook ruime aandacht aan de ontwikkeling van jonge kapucijntjes met name in de eerste 8 weken. Dit wat betreft de ontwikkeling van structuur, maar ook bijvoorbeeld de ontwikkeling van oogkleur en randen t.o.v. de verschillende kleurslagen. Kleur en tekening leverde de nodige discussie op over het (niet te ver) doorlopen van de borstkleur, nu vaak tot vlak voor de benen. Terwijl op de standaardtekening de kleurafscheiding halverwege de borstronding gesitueerd is.

Meer en meer (zo ook tijdens deze themadag) komt “dierwelzijn” ter sprake. Een zinvolle gedachtewisseling waarbij wij ons als duivenfokkers een spiegel moeten voorhouden, voordat de fok van bepaalde duivenrassen straks misschien verboden gaan worden. Na de heerlijke en gratis lunch besprak Rob een aantal aandachtspunten die voor het samenstellen van fokparen van belang zijn. Daarna de werkelijke samenstelling van meegenomen fokparen. Het interessante onderdeel hierbij was, dat eerst de fokker/eigenaar zijn doelstelling gaf en aan de hand daarvan eerst zelf zijn koppels samenstelde. Daarna mocht Jan Haas, de koppels samenstellen die naar zijn mening de ideale koppels vormden, met uiteraard daarbij zijn visie.

De themadag werd rond 14.45 uur afgesloten met een drankje en leuke anekdotes….. Het was niet alleen een leerzame dag, maar vooral ook weer een gezellig samenzijn met “gevleugelde vrienden”….

Verslag geschreven door Piet Wouterse

 

 

O

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.