Mijn duivenhobby: Oeps, toch behoorlijk lastig …

Ik ben niet een van diegene die al heel z’n leven duiven heeft. Wel had ik vroeger altijd wat zangvogels, kauwen, kraaien, eksters, een aquarium, hagedissen, kippen en heel veel planten.
Als jonge jongen speelde ik tijdens de basisschoolperiode vaak bij een vriendje waar ook een duivenhok stond met je raadt het al … o.a. kapucijnen. Welke kleur en kwaliteit zou ik niet meer weten maar daar werd wel het ei gelegd.
Een jaar of tien geleden vloog bij ons een postduif tegen het raam, welke verdwaasd op de grond bleef zitten. Ik dacht er goed aan te doen hem wat eten te geven en zette hem in het kippenhok. Na een paar dagen heb ik hem losgelaten maar blijkbaar vond ie het leuk bij ons want hij bleef.

Hoewel het kippenhok niet zo geschikt was voor duiven resulteerde dit voorval erin dat ik toen de stoute schoenen aantrok en naar de club dag kwam van de Kapucijnen Fokkers Club. Met Jack Schriks had ik tevoren afgesproken dat ik een koppel zwart gemonnikte duiven kon meekrijgen en zo gebeurde het dat ik blij naar huis ging met zojuist door de aanwezige keurmeesters afgekraakte Kapucijnen.
Een ver familielid bleek ook kapucijnen te hebben en ook daar kreeg ik nog een koppel blauw gebande duiven met al weer wat meer kwaliteit. Nu nog wat kruisen en de 96 punten duif is geboren dacht ik nog.

Dat bleek toch wat lastiger dan gedacht. Je hebt natuurlijk ook niet zomaar topdieren op je hok want die houden de eigenaren begrijpelijkerwijs zelf.  Gelukkig kreeg ik bij de diverse bijeenkomsten hulp bij het selecteren en door goed te kijken en nog eens kijken ga je dan steeds wat beter zien wat goed en minder goed is.

Dit jaar heb ik vanuit een bronskleurige duivin ( moet je nooit inzetten voor de fok volgens het Kapucijnenboekje) met een mooie stand, diverse duiven met een vaste stand gefokt. Misschien weer iets te veel zwanenhals, een slechte rug afdekking en met te weinig beenlengte maar toch.

Als fok duif tegen die exemplaren met wel die beenlengte (en slechte rug afdekking)…Een keer komt het goed en anders heb ik er in ieder geval al diverse jaren veel plezier aan beleefd.

 

Alex Rutten

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.