Keistadshow 2021

Keistadshow Amersfoort 2021

District show Oud Hollandse Kapucijnenfokkersclub

 In november 2021 vond deze districtshow voor de OH kapucijnen plaats. Een mooie show met 50 ingeschreven OH Kapucijnen, waarvan geen enkele absent. Veel dieren in een prachtige conditie, maar ook een deel waarbij de showconditie te wensen over liet. Dat is jammer, dat doet de duiven en de inzender zelf te kort.

Allereerst 4 zwart gemonnikt van Geert Kwakkel. Meerdere wensen bij deze dieren. Geen uitschieters naar boven of naar beneden. Een jonge doffer en een jonge duivin scoorden 94 punten.

Vervolgens twee blauw zwartgeband gemonnikt. Een kleurslag die niet dik gezaaid is, toch hebben we de laatste jaren verdienstelijke dieren in deze kleurslag gezien. Dat was ook nu het geval bij een jonge doffer van Rob Joosten. Deze doffer was zeer overtuigend wat betreft krachtig type, vaste houding, prima been- en halslengte en mooi in de vaste structuur. Nog wel een wens in schildkleur en kleur van de banden. Voor deze kleurslag echter een prachtige vogel, en daarom 97 punten gegeven. Ik hoop dat we ze meer in de kooien gaan zien.

Daarna de rood gemonnikten, tezamen met de geel gemonnikten al jaren toetskleur. Dat maakt dat de lat hoog ligt en kleine verschillen de uiteindelijke volgorde bepalen. Zoals een rozet die even compacter kan, of een wat ruimer gewenste koptekening of een beter doorgekleurde vleugelboeg.

Bij de oude doffers was het meteen raak; 1×96 en 1×97 voor Rob Joosten, laatstgenoemde werd later ook de beste van mijn keuring. Prachtige vogel, met veel lengte in hals, benen en structuur. Daarna bij oude duivinnen ook een prachtige duif van Rob Joosten. Kon nog even breder in nekvulling, daarom 96 punten. Bij de jonge dieren zorgde Jan Haas voor de nodige concurrentie. Bij de jonge doffers 2 x 95, netjes verdeeld tussen beide genoemde fokkers. En bij de jonge duivinnen de beste voor Jan Haas met 95 punten.

Vervolgens de geel gemonnikten. Bij de jonge doffers 2×96. De beste was een prachtige jonge doffer van Jan Haas, mooi kort in de achterpartij met brede en vaste nekvulling. Uiteindelijk 96 punten en geen 97, omdat er toch een wensje in borstbreedte was, ook in vergelijking met de eerder genoemde jonge doffer in blauw zwartgeband gemonnikt. De andere jonge doffer met 96 punten was van Rob Joosten. Verder nog 96 punten bij de oude duivinnen (Rob Joosten), en 95 en 96 punten bij de jonge duivinnen (respectievelijk van Jan Haas en Rob Joosten). Bij jonge duivinnen verder nog een mooie vogel van Jan Haas, helaas miste die een staartpen, dan resteert maximaal 92 punten.

Slechts 1 dun gemonnikt. Knappe duivin met 95 punten van Jan Haas, waarbij de beentjes langer konden en de kleur regelmatiger.

Vervolgens naar de gemonnikten in blauwzilver donkergeband, roodzilver geband en geelzilver geband. Kleurslagen waar de spoeling dunner is, maar toch ook prima dieren worden geshowd. Allereerst drie blauwzilver donkergebande, met een prima vogel bij de jonge duivinnen met 96 punten, inzender Rob Joosten.

Bij de roodzilver gebanden meer onderscheid in structuur, in kleur en in banden. De beste ook hier 96 punten van Rob Joosten, gevolgd door 94 van Dirk de Bruin. Meerdere dieren lieten gekleurde veren in de witte monniktekening  onder de ogen zien, dat valt misschien minder op bij de kleurslag  roodzilver, desalniettemin kan conditioneren geen kwaad. Hierna volgden de geelzilver gebanden met 2 x 96 op in totaal 5 duiven. Dat is een mooi resultaat: 1×96 voor Dirk de  Bruin en 1 x 96 voor Rob Joosten.

Tenslotte maar liefst 9 getijgerd gemonnikten, een mooi aantal met veel kwaliteitsverschil.

 Enkele dieren toonden helaas nauwelijks tijgertekening. Bij anderen blijkt het toch lastig om de achtervleugel en de borst goed getijgerd te krijgen. Bij de rood getijgerden zat de beste, een mooie oude doffer van Jan Haas met 96 punten. Overtuigende vogel met veel lengte in structuur. Daarnaast nog eenmaal 96 punten voor Albert van Zijl met een geel getijgerde oude duivin, een prima duif.

Tot zover het verslag van deze districtshow. Helaas kon de clubshow niet doorgaan. Ik wens jullie allen veel succes met de fok van OH kapucijnen, en hopelijk hebben we volgend jaar een normaal tentoonstellingsseizoen.

Menno Apperlo, 11 januari 2022

 

Foto Roodzilver: Sytze de Bruine

Foto Keurmeester: Peter van Kaam, secr. Keistadshow

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.