OUD HOLLANDSE KAPUCIJNENFOKKERS CLUB

Opgericht 18 januari 1959

Hokbezoek aan Drenthe en Gelderland 2014

Ook dit jaar hebben we er weer naar uitgekeken naar ons tradionele hokbezoek, en op 21 juni jl. was het weer zo ver. Het bezoek werd dit jaar via een e-mail boodschap aangeboden, maar naar enige tijd werd onze secretaris toch wat onrustig, toen hij via een lid van de vereniging de vraag kreeg wanneer het hokbezoek plaats zou vinden. Helaas bleek dat er nog enige leden waren die geen boodschap hadden ontvangen, men ziet ook dit medium werkt niet altijd feilloos. Snel alle leden nog een schrijven toegestuurd, gelukkig hadden toch nog een dertiental deelnemers zich aangemeld.

Klembord02

 

De deelnemers aan deze mooie dag zijn v.l.n.r. Jan de Wit, Martin Treffers, Wilhelm Wüllenweber, Harrie Arbeider, René Snijders, Roy Arbeider, John Hartman, Dhr. Stern. Gehurkt, Ferdie Lamers, Rob Joosten, Jan Kuster, Jan Haas en Roel van Reenen.

 

Daar Jan Haas zelf werd bezocht, en Frits Bergman deze dag andere verplichtingen had, moesten de 'oudjes', deze dag zelf de schaatsen onderbinden. Jan Kuster mijn vaste 'bijrijder', had gelukkig deze dag zijn tomtom meegenomen. Hij verzekerde mij enige tijd daarvoor dat Roel van Rheenen, dichtbij de woonplaats van Jan Haas woonde. Dat waren namelijk de beide fokkers die wij deze dag wilden bezoeken. Toen Jan mij wat bedenkelijk zag kijken, zij hij dat heeft Rob mij verteld. Zelf dacht ik meer aan Overijssel, de avond daarvoor toch maar eens op de routeplanner gekeken waar Hollandsche veld echt lag, en zag toch dat we in het land van 'Bartje' moesten zijn, Drenthe namelijk.
Rond afgesproken tijd, tien uur reden we het 'Van Rheenen' plein op, ja als je je ook niks verbeeld ben je ook niets zullen we maar zeggen. Maar we werden vriendelijk door Roel ontvangen, René Snijders en bijrijder weren al gearriveerd, eerst even snel polshoogte nemen bij de duiven en wat plaatjes schieten Na een tijdje kwam de één na de ander binnen, alleen het 'Nijmeegse' contingent was nog in geen velden of wegen te bekennen. 'Het voorstel van Roel om maar vast een 'bakje' te doen, vond direct weerklank, het was bij ons vertrek uit Gelderland mooi zonnig weer, maar in Drenthe was deze nog afwezig en de wind was op dat moment erg fris.
We lieten ons de koffie en het lekkers erbij goed smaken. Toen we ook ons tweede bakje verwerkt hadden, maakten we ons toch wel wat zorgen om de 'Nijmeegse bengels', ze waren nog steeds in geen velden of wegen te bespeuren. Net op het moment dat we een opsporingsbericht de wereld in wilden sturen, hoorden we een behoorlijk kabaal, en jawel daar kwamen de 'heren' aan. Na de nodige excuses, zoals we wisten niet dat Drenthe zover weg lag van Nijmegen etc. werden de heren toch van koffie en het nodige lekkers voorzien, en kon het hokbezoek echt beginnen.

Klembord03

 

Dit zijn de openfronthokken met gangpad ervoor, dat wel voorzien is van voorzetramen

 

Noemde ik zojuist Roel al, dat behoeft toch enige toelichting, hij is in jaren nog niet zo lang lid van de Kapucijnenclub, een jaar of acht. Roel woont op een mooi 'stekje' in Hollandsche Veld. Hij heeft jaren lang de kost verdient, wat wij vroeger een SRV-wagen noemden, dus eigenlijk een rijdende winkel, en zo bediende hij vele jaren zijn klanten. Ook Roel zag dat de omstandigheden zich wijzigden, de mensen mobieler werden en zodoende dus zelf de dagelijkse boodschappen gingen halen. Om kort te gaan, de zaak aan de kant gedaan, en (je moet dan toch wel durf hebben) een kaaswinkel begonnen in de grote stad, in dit geval Zwolle.

Klembord04

 

Overzicht van een aantal ruime broedhokken

 

Maar al lang was mij duidelijk dat het niet alleen een liefhebber van sierduiven is, maar de laatste jaren laat hij op diverse tentoonstellingen heel mooie vogels zien. Hij heeft ruime hokken, die verdeelt zijn in een drietal afdelingen, en voorzien van ruime volières. Hij heeft de geel en rood gemonnikte kleurslagen, de witte en ook nog rood getijgerd. Net als veel andere sierduivenfokkers heeft hij daarnaast ook nog een vliegras op zijn hokken, namelijk de Gelderse slenk. Alleen het vrij uit laten vliegen werd toch wel een probleem, Roel woont aan de rand van een weiland en daar wachten de roofvogels als het ware deze 'lekkernijen' op. Dus dat wordt lastig, en vooral in de wintermaanden, daar moet dus nog een oplossing voor gezocht worden.

Klembord05

 

De plaats die voorheen werd ingenomen door de rijdende winkel, is nu een mooie hobbywerkplaats geworden.

 

Roel had voor de gelegenheid in de hobbyruimte een reeks van kooien op gesteld, daar werden de tentoongestelde jonge duiven uitvoerig besproken, tevens had hij daar een kaasplankje, zeg maar gerust een heel kaas assortiment uitgestald, waar gretig gebruik van gemaakt werd. Vergezeld van de nodige drankjes, was het daar goed toeven kreeg ik de indruk. Op enig moment moesten wij afscheid nemen van Roel, ook al om dat hij deze zaterdagmiddag nog moest werken. Je hebt nu eenmaal apostelen en martelaren, wij behoorden natuurlijk bij de eerste groep. Na afscheid te hebben genomen van Roel en zijn vrouw gingen naar ons volgende adres richting Gelderland naar de woonstee van Jan Haas in 't Harde gelegen op de mooie Veluwe.

Klembord06

 

Overzicht van de tuin, duivenhok en de mooie Koikarper vijver

 

Aangekomen bij Jan, die ons al iets eerder had verlaten om de zaken thuis wat op orde te brengen, werden we door hem zelf ontvangen, daar werd ons ook een prima lunch aangeboden namens de club. Gelukkig kon Jan zijn vrouw Joke ook nog even kennis met ons maken. Joke is gelukkig weer herstellende van een vervelende ziekte, het zal nog wel enige tijd duren voordat ze weer de oude is, maar we waren toch blij haar weer te mogen ontmoeten. Toen een ieder zijn maag gevuld had, gingen wij duiven bekijken. Ja eigenlijk behoeft Jan geen introductie, hij loopt al ruim 25 jaar mee binnen de gelederen van de Kapucijnenclub. Heeft een belangrijke functie binnen de club, hij beheert namelijk de centjes van de club als penningmeester. En doet dat volgens ingewijden niet onverdienstelijk.

Klembord07

 

Een prachtig koppel rood en geelgemonnikte Kapucijnen

 

 

 

 

 

Klembord08

 

Een sieraad voor de tuin zo'n mooi duivenhok

 

Maar buiten dat heeft hij een heel mooie selectie van Kapucijnen in de kleurslagen rood en geelgemonnikt, rood en geel getijgerd en ook nog rood en geelzilver geband. Jan fokt met een twaalftal koppels, die allen zijn gehuisvest in een prachtig onderkomen. Het hok is verdeeld in een viertal afdelingen, gescheiden door een gang in het midden. Ook bij hem stonden buiten de kooien al op gesteld, en al snel werd de jeugdige aanwas van dit jaar bekeken en beoordeeld, en inmiddels waren de weergoden ons zeer goed gezind geworden, hadden we s' morgens in Hollandsche veld nog een bui regen, in 't Harde scheen de zon weer volop, zodat het genieten was in de mooie tuin.

Klembord09

 

Het lijkt er op of een ieder onder de indruk was van de kwaliteit van de nieuwe aanwas

 

Dat is ook het mooie van zo'n hokbezoek aan elkaar, zelf noem ik het altijd 'de kers op de taart'. Je kunt op een heel ongedwongen wijze met elkaar over de duiven praten en allerlei aanverwante zaken die betrekking hebben op onze mooie sierduivenhobby. Onder het genot van een hapje en een drankje ging de tijd ook door. Aan al het moois komt dan ook weer een einde. Zo stilletjes aan gingen we onze eigen hofstede weer opzoeken. Maar natuurlijk niet voordat we afscheid hadden genomen van onze gastheer en familie. Wij willen allen dank zeggen voor dit bijzonder geslaagde hokbezoek. Mag ook hopen dat deze traditie nog in lengte van jaren zal worden voortgezet. Van mijn kant graag tot een volgende keer.
Jan de Wit

Klembord01